Het belang van een groene tuin

10 oktober '18

Steenbrugge wordt een duurzame en groene wijk. Naast openbaar groen is een groene tuin ook in jouw voordeel. Samen met de Deventer afdeling van Groei&Bloei willen wij dat graag nog eens onder de aandacht brengen. Het is met de zomer van 2018 wel gebleken dat de zomers in ons kikkerlandje steeds warmer worden. Om opwarming en verdorring van je tuin tegen te gaan, geven wij je graag tips hoe je dit met bomen, struiken en planten kunt voorkomen.

Natuurlijke koelelementen

Als eerste tip willen we graag dit natuurlijke koelelement onder je aandacht brengen. Wist je dat er geen betere parasol is dan een boom? Een parasol houdt alleen de zon tegen. Een boom heeft deze zelfde functie, maar brengt ook nog eens verkoeling. Aangetoond is een verschil van wel meer dan 5 graden! We zien dat veel percelen in Steenbrugge worden afgescheiden door houten schuttingen. Dit sluit de tuin nog meer af en versterkt de opwarming. Zeker als in de tuin ook nog eens veel tegels worden aangebracht. Kies daarvoor in de plaats een gaashek met klimop. Dit geeft ook privacy en beperkt de opwarming. Verder krijg je met een kleine boom, kleine struiken en planten en gras nog eens een veel beter leefklimaat in de tuin.

Een feest voor fauna

Met een doorlatende bodem zoals gras en bodembedekkers bevorder je de afvoer van regenwater. Een groene tuin is behalve voor jezelf ook aantrekkelijk voor insecten en vogels. Vooral voor een aantal vogels is het bodemleven belangrijk. Onnodig te vermelden dat er onder tegels of kunstgras geen leven is. Een groene tuin is dus niet alleen een feest voor je eigen leefklimaat, maar ook voor de fauna. Via www.deventer.groei.nl onder de rubriek ‘groentips en groeninfo’ kun je veel nuttige informatie vinden over de groene tuin. Hier vind je bijvoorbeeld een lijst van 26 planten, waarvan is aangetoond dat ze het in jouw omgeving goed doen en weinig onderhoud vergen. Lees ook nog eens ons nieuwsbericht terug met tips voor een groene en duurzame voortuin.

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwerp en de plantenkeuze voor je achtertuin? Schrijf je dan via info@deventer.groei.nl in voor een (gratis!) kort advies van een hovenier. Bij voldoende aanmeldingen organiseren we hiervoor een speciale avond in theehuis Bij van Bruggen. Elke aanmelder krijgt hierover bericht. Ook andere vragen of opmerkingen zijn langs deze weg welkom.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op
Tips voor een groene tuin nodig? Naar de website Deventer Groei